Midnight in Paris

14 sept. 2017

Regi: Woody Allen

USA 2011

Längd: 1 tim 40 min.

     

  1 Midnight in Paris

 

Gil är i Paris tillsammans med sin fästmö och hennes föräldrar, men det är bara Gil som fångas av stadens charm och tjuskraft. Kraften är så stark att han vid tolvslaget finner att hans drömmar går i uppfyllelse. Han är tillbaka i 1920-talet och får träffa sina idoler och den tidens stora kulturpersonligheter – Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald, Cole Porter och Gertrud Stein. Tycker ni om Paris och gillar ni Woody Allen är detta rätt film. Woody Allen bjuder på en charmig och rolig nostalgitripp.

Jag, Daniel Blake

28 sept. 2017

Regi: Ken Loach

England 2016

Längd: 1tim 40 min.

 

2 jag daniel blake

 

Den 59-årige snickaren Daniel Blake blir arbetslös på grund av sjukdom. Enligt hans läkare bör han inte jobba, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven.

Tillsammans med Kattie, en arbetslös ensamstående småbarnsmamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker han vinna mot myndigheterna. Deras vänskap ger honom styrka att kämpa mot ett system som oftare stjälper än hjälper de drabbade. Franz Kafka hade inte kunnat fantisera fram en mera absurd situation än den som Daniel Blake hamnar i.

Filmen vann Guldpalmen i Cannes 2016

The salesman

12 okt. 2017

Regi: Asghar Farhadi

Iran 2017

Speltid: 2 tim 5 min.

3 thesalesman

En värdig Oscarsvinnare av bästa utländska film 2017. Asghar Farhadi återvänder till Iran med ett tungt drama om brott och straff i den kultiverade medelklassen. Det äkta paret Rana och Emad är i full färd med att utrymma sin lägenhet. De är tvungna att flytta när byggnationen på granntomten hotar att skapa så mycket sprickor i deras hus att det kan rasa samman. Samtidigt med flytten repeterar de sin uppsättning av Arthur Millers ”En handelsresandes död”. En kvinna med tvivelaktigt rykte har tidigare bott i parets nya lägenhet. I samband med premiären blir hustrun attackerad av en främmande man i den nya lägenheten. Vi får aldrig reda på exakt vad som har hänt men filmen handlar inte heller om det utan om vad Emad tror kan ha hänt. Normer och värderingar är djupt rotade i alla samhällen, även hos dem som anser sig vara progressiva. En komplex berättelse om normer, våld och kvinnors utsatthet i Iran.

Häxorna i Eastwick

26 okt. 2017

Regi: George Miller

USA 1987

Längd: 2 tim.

4 haxorna i eastwick

I den idylliska lilla staden Eastwick i New England i USA bor de tre kvinnorna som har övernaturliga krafter som de inte vet om. De är alla tre på olika sätt övergivna av sina män och drömmer nu tillsammans om att den ideale mannen ska dyka upp i deras liv. Den säregne och förmögne Darryl van Horne kommer till staden och flyttar in i stans finaste egendom. De tre kvinnorna fascineras av den gåtfulle mannen, som också verkar ha en mystisk effekt på kvinnor. Är detta mannen som de har väntat på?

Cher, Susan Sarandon och Michelle Pfeiffer spelar de tre kvinnorna och Jack Nicholson blommar ut i en av sina bästa roller. Efter en roman av John Updike.

Agnus Dei

9 nov. 2017

Regi: Fontaine/Bonitzer

Frankrike 2016

Längd: 1 tim 55 min.

5 agnus dei

 

Agnus Dei är latin och betyder Guds lamm. Uttrycket användes som namn på Jesus och i den svenska högmässan är det en bön i anslutning till högmässan.

Vi är i Polen 1945. Andra världskriget är slut och Europa sörjer sina döda. I skuggan av Röda armén arbetar franska Röda korset med sårade och skadade. En dag kontaktas den unga medicinstuderanden Mathilde av en jämngammal polsk nunna. Hon vill ha med henne tillbaka till klostret i närheten. Mathilde tvekar men låter sig övertalas. I klostret finner hon en gravid nunna med svåra smärtor. I klostret ställs Mathilde inför många komplicerade etiska, medicinska och mänskliga dilemman. Men medlidandet segrar och filmens regissör, Anne Fontaine, vet hur man gör för att i ord och bild skildra Mathildes både yttre och inre kamp.

Berättelsen är baserad på verkliga händelser.

© 2017 Ekerö Filmstudio
Back to Top