Kapernaum

23 Januari 2020

Regi: Nadine Labaki

Libanon/Frankrike/USA 2018

Längd: 2 tim 6 min.

     

  01 Kapernaum

 

Denna gripande film om barn i utsatthet handlar om en pojke (Zain) som växer upp i ett otryggt och kärlekslöst hem i en fattig stadsdel i Beirut. Han tvingas att leva som ett gatubarn för att klara sig.

Föräldrarna försöker sälja hans älskade syster (Sahar) till en äldre man mot hennes vilja.
Zain söker kontakt med andra människor på gatan och får en fin relation till en papperslös afrikansk kvinna (Souad) och hennes lilla barn (Yonas).

När kvinnan blir utvisad tar han hand om barnet. När han åker fast för ett brott stämmer han sina föräldrar för att ha satt honom till världen utan att ta ansvar för honom.
En storartad och oförglömlig film, Oscarsnominerad och prisbelönad.

 


Women at war

6 februari 2020

Regi: Benedikt Erlingsson

Island 2018

Längd: 1 tim 41 min.

02 Woman at war 

 

Isländska Halla har porträtt på sina idoler uppsatta på väggen: Mandela och Gandhi, och ändå väljer hon att kriga! Fast på sitt sätt.

Hon är en medelålders kördirigent på Island som drömmer om att få adoptera ett barn från Ukraina.

Hon har funderat på vad en ensam person som hon kan göra för att göra världen lite bättre. Hon ger sig själv ett uppdrag och utför i största hemlighet sabotage för att dra uppmärksamheten till bl a klimatkrisen. Hon blir en ovanlig actionhjälte i en spännande berättelse som handlar om både storpolitik och om arbetet att hejda klimatförstöringen..

Musik är en viktig del i den här något surrealistiska berättelsen. Tre musiker och tre ukrainska sångerskor följer Halla genom filmen.

Spänning, humor och allvar i en skön blandning.

Flykten från DDR

20 februari 2020

Regi: Michael Herbig

Tyskland 2018

Speltid: 2 tim 6 min.03 Flykten fran ddr

 

Det är 40 år sedan en av de mest spektakulära flykterna från DDR genomfördes.

1979 står Berlinmuren fortfarande kvar och ingen förväntar sig att den ska försvinna. Människorna i DDR är inlåsta. Flyktförsök straffas med döden om man ertappas, livstids fängelse om man överlever.

Men familjerna Strelzyk och Wetzel i den lilla staden Pößneck i Thüringen har för länge sedan tröttnat på det socialistiska experimentet. De bestämmer sig för att tillsammans med sina fyra barn ta sig över gränsen söderut till Bayern i Västtyskland med luftballong. En dryg halvtimme med nordlig vind ska räcka har de räknat ut. Flygningen måste ske på natten och på så hög höjd att ballongen döljs av molnen. Ballongen sys i hemlighet under hundratals nätter.

Men Stasi är dem på spåren. Det utvecklar sig till en katt- och råttalek mellan familjerna och säkerhetstjänsten. Filmen är olidligt spännande och in i det sista är man osäker på utgången.

 

Goliat

5 Mars 2020

Regi: Peter Grönlund

Sverige 2018

Längd: 1 tim. 28 min

04 Goliat


Eftersom pappa Roland i den här familjen strax ska hämtas till ännu en fängelsevistelse, gäller det att se till att sonen Kim kan ta över hans roll som småhandlare med muskler i den lokala knarkhandeln. Kim har två småsyskon och en mamma som inte längre får någon sjukförsäkring. Familjen måste hålla ihop – det gäller att behålla huset och se till att det finns mat på bordet. Kim ser och hör allt som rör sig i familjen, konflikterna och sin fars tilltagande svårigheter. Ska han medverka i pappans kriminella hantering? Även om han inte vill? Av respekt för fadern, av längtan efter närhet och ansvar för familjen? Han står inför många avgörande val och måste fatta tunga och svåra beslut.

En socialrealistisk film i brittisk efterföljd, men med omisskännliga svenska konturer. Regissören Peter Grönlund har tidigare hyllats för sin film Tjuvheder.

Green book

1 oktober 2020 16.30 eller 19.30

Regi: Peter Farelly

USA 2018

Längd: 2 tim 10 min.

05 Green book

 

Tony Lip Valletonga (Viggo Mortensen), italienare från Bronx, är en slagskämpe och har jobbat som nattvakt och dörrvakt. Nu har han fått sparken och är arbetslös.
Don Shirley, en afroamerikansk jazzmusiker och konsertpianist, behöver en chaufför och anställer Valletonga. Don Shirley odlar sin ensamhet men under bilfärderna med Valletonga luckras denna upp och en vänskap utvecklas mellan de två omaka existenserna. En feel-goodfilm i stil med “En oväntad vänskap”.
Filmen nominerades till flera Oscar, och fick pris för bästa film, bästa manliga biroll och bästa manus.
Historien bygger på verkliga händelser och Valletonga var far till en av manusförfattarna!

© 2021 Ekerö Filmstudio
Back to Top