Ljus i natten

25 januari 2018

Regi: Aki Kaurismäki

Finland 2017

Längd: 1 tim 40 min.

     

  1 Ljus i natten

 

Med den andra delen i en planerad trilogi om hamnstäder visar Finlands internationellt mest kända regissör att han fortfarande har något att säga. Och att han vet exakt hur han skall göra det för att nå både hjärna och hjärta.  

Ett skepp kommer lastat i den finska natten. När det lägger till i hamnen kan vi i allt det svarta småningom urskilja ett ansikte – och slutligen en hel gestalt. Det är Khaled, på flykt från sitt hemland Syrien. Efter diverse strapatser har han nu nått Finland. Inte för att han ville hit, det bara blev så. Det enda han egentligen vill är att bli återförenad med sin syster Miriam. 

 Men för att leva i Finland måste myndigheterna först undersöka hur farligt det egentligen är i Syrien i just hans fall. Inte särskilt farligt alls – enligt dem. 

Khaled väljer att ta sitt öde i egna händer och får stöd från både väntat och oväntat håll. F d handelsresande Wikström, som vunnit på poker och öppnat restaurang, ger honom jobb. 

När Khaled väl tjänat en slant är han inte sen att lägga en- eller flera – i en tiggares mugg eller i en gatumusikants gitarrfodral. För i Kaurismäkis värld är det fortfarande de utstötta som är snabbast då det gäller att sträcka ut en hand till sina medmänniskor.

Ljus i natten hade sin internationella premiär på filmfestivalen i Berlin 2017, där filmen vann Silverbjörnen för bästa regi.

Kungens val

8 februari 2018

Regi: Erik Poppe

Norge 2016

Längd: 2 tim 13 min.

 

2 kungens val

Tyskarna går in i Danmark i april 1940. Landet ockuperas. Men Norge med sin kuststräcka mot Nordsjön var det huvudsakliga målet för tyskarna. Där gick dock inte övertagandet lika lätt som i Danmark. I Oslofjorden sköt norrmännen den kryssaren Blücher i sank och med den gick tusen tyska soldater till botten. Det gav stortinget, regeringen och den norska kungafamiljen tid att både planera och genomföra en flykt även om allt måste ske brådstörtat.

Filmen omspänner tre dygn, indelade i avgörande timslag på ett antal strategiska platser. I centrum står prins Haakon VII, född prins Carl av Danmark, och vald av folket till kung i Norge vid unionsupplösningen mellan Sverige och Norge 1905.

Detta är kungens och Norges historia mellan den 9 och 11 april 1940. Kungens val syftar på det ultimatum kungen ställs inför av tyskarna när flykten är över.

Skådespeleriet är över lag lysande. Bäst är den danske skådespelaren Jesper Christensen, som både övertygande och porträttlikt gestaltar kungen. Han sågs senast som Torgny Segerstedt i Jan Troells film Dom över död man.

Manchester by the Sea

22 februari 2018

Regi: Kenneth Lonergan

Kanadensisk-Amerikansk 2016

Speltid: 2 tim 17 min.

3 Manchester b s


Manchester by the Sea är en liten hamnstad vid Massachusettskusten i USA, där många försörjer sig på fiske. Där växte fastighetsskötaren Lee upp och dit vill han helst inte återvända med tanke på vad han varit med om där tidigare. Men när hans storebror Jeff dör i hjärtsvikt tvingas han hem för att ta hand om det praktiska. Helt oväntat får han också vårdnaden om brorsonen, en trulig och butter tonåring. Samtidigt bubblar det förflutna upp till ytan. Mitt i allt detta ska Lee och brorsonen Patrick skapa en ny relation. Lee ställer upp och skjutsar runt Patrick till hans olika fritidssysselsättningar. Efter hand kan de nå varandra.

I den lilla staden har alla en åsikt om vad det var som gjorde att Lee stack från staden och aldrig kom tillbaka. Sakta rullas historien upp.

Regissören har fått mycket beröm för sitt skickliga handlag med foto, rytm och struktur. Här finns inte en bild som inte betyder något och man upplever att filmen präglas av det svåraste i berättarkonsten – fullständig ärlighet.

Casey Affleck spelar Lee och fick en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Dancer

8 mars 2018

Regi: Steven Cantor

England 2016

Längd: 1 tim. 25 min

4 dancer

I Ukraina föddes pojken Sergej Polunin som 2003 vid tretton års ålder blev den yngsta eleven någonsin på British Royal Ballet i London. Solodansare blev han vid nitton års ålder i samma kompani och sedan låg vägen öppen – han tog världen med storm. Denne ikoniske rebell och luftburne ängel hjälpte till att förändra och nyskapa den klassiska baletten, både som koncept och konstform. Men hans liv är inte bara framgång och lycka. Både han själv och hans familj fick betala ett högt pris för hans karriär. Vid tjugofem års ålder avbryter han allt och lämnar England. Han är färdig med den klassiska balettens värld, tror han…

Dokumentären berättar ambitiöst och gripande om hans framgångar och hans tvivel, om familjens liv och de stora uppoffringar som krävdes. Filmen har belönats med pris för bästa dokumentär av både British Independent Film Award och Producers Guild of America Award.

 

Återstoden av dagen

22 mars 2018

Regi: James Ivory

England 1993

Längd: 1 tim 25 min.

5 aterstoden a d

 

Filmen utspelar sig i huvudsak under åren före första världskriget på Lord Darlingtons gods i England. Stevens, spelad av Anthony Hopkins, styr där med järnhand över sin personal och är obrottsligt trogen mot lorden som han högaktar och i enlighet med sin yrkesetik också lyder. Inte ens när lorden konspirerar med tyska nazister för att rädda ”freden” reagerar Stevens mot detta. Miss Kenton, spelad av Emma Thompson, kommer till slottet som ny husfru. Ett underförstått tycke mellan det båda uppstår, men inget blir uttalat.

När Stevens många år senare, då slottet har en annan ägare, återigen tar kontakt med miss Kenton är mycket förändrat och tiderna annorlunda.

En vacker film om outtalade känslor och svårigheten att rätta till något som en gång blev fel. Berättelsen bygger på nobelpristagaren Kazuo Ishiguros roman från 1989. Strålande skådespeleri och filmen fick välförtjänt fyra Oscar för de två huvudrollerna, bästa film och bästa regi.

© 2018 Ekerö Filmstudio
Back to Top