Under körsbärsträden

20 September 2018

Regi: Naomi Kawase

Japan 2015

Längd: 1 tim 53 min.

     

  underkorsbarstraden

 

Körsbärsblomningen är en laddad tid i Japan. De utsökta blommorna som försvinner så snabbt skapar både skönhet och ångest, små rosa påminnelser om att allt som är vackert också är brutalt förgängligt.

Filmens titel på japanska betyder bönpasta. Den tystlåtne och buttre Sentaro driver ett gatukök som serverar Dorayaki-plättar med bönpasta som fyllning. Till gatuköket kommer regelbundet en tonårsflicka som inte trivs hemma.

Sentaros tillvaro förändras när en 80-årig änka dyker upp och undrar om det finns en övre åldersgräns för det extrajobb som utannonseras. Hon återkommer med sin hemlagade bönpasta som är himmelskt god. Han anställer henne omedelbart och ryktet om den goda bönpastan sprider sig, affärerna blomstrar och vänskapen mellan dessa tre fördjupas utan att allt för många ord yppas.

Filmen är stillsam men den behandlar stora ämnen, som fördomar, åldrande, utanförskap och döden. Om ensamma människor som möts, skönhet som tar slut och om hur det förgångna försiktigt andas i nuet.

Three Billboards outside Ebbing, Missouri

4 oktober 2018

Regi: Martin Mc Donagh

England/USA 2017

Längd: 1 tim 55 min.

 

Three Billboards

I Ebbing, Missouri, blev en tonårsflicka mördad och våldtagen för ett år sedan. Hennes mamma Mildred är ursinnig på poliskåren som inte hittat förövaren. När hon ser de tomma affischtavlorna utanför staden köper hon reklamplats och kräver att den lokale sheriffen lägger mer kraft på att lösa fallet.
Detta sätter igång flera reaktioner. Poliserna blir upprörda, särskilt den brutale och bufflige Dixon. Sheriffen Willougby kan åtminstone resonera om fallet, men är fullt upptagen med privata bekymmer och har tankarna på annat håll.
De boende i den lilla staden engagerar sig på var sin sida. Vänner, familjemedlemmar, Mildreds ex-make och tonårsson – det är många som berörs. Mitt i konflikten står annonssäljaren Red Welby som upplåtit plats till de kontroversiella affischerna. Det blir våldsamt. Det blir obehagligt. Det blir också fruktansvärt roligt.
Bit för bit får vi veta mer om de olika människorna. Mildreds sorg och smärta har många lager. Polisen Dixon får visa fler sidor. De är de två motparterna i filmens konflikt, mycket olika, men gemensamt har de en bottenlös ilska.

Utmärkt skådespeleri och välskrivna repliker.

Little Wing

18 oktober 2018

Regi: Selma Vilhunen

Finland 2016

Speltid: 1 tim 40 min.

Little wing


Bakom den
 Jimi Hendrix-doftande titeln ”Little wing”, Lilla sparven, döljer sig ett familjedrama med 12-åriga Varpu i centrum. Hon lever med en ensamstående mor som har klara problem med att bete sig vuxet och ansvarsfullt. Mamman lägger gärna sina egna problem i dotterns knä -- från sömnlöshet, pengaproblem och svårigheter att ta körkort till existentiella grubblerier om ensamhet.

Flickan, fantastiskt säkert och moget gestaltad av unga Linnea Skog, tröttnar på sin oansvariga mamma och bestämmer sig för att söka upp sin far som hon inte träffat sedan hon var liten. Det blir en äventyrlig resa som kraschlandar i den kaotiska faderns stökiga etta fylld av ångestladdade oljemålningar.

Hästvärlden representerar en trygg zon. Scenerna från stallet och ridtävlingarna, där de andra ridtjejerna kommer från betydligt mer borgerliga hem, lyfter snyggt fram filmens underliggande klasstema. Filmen bjuder på en ömsint blandning av sorg och glädje och flera överraskningar under resans gång. Vann Nordiska Rådets filmpris 2018.

Under sanden

1 november 2018

Regi: Martin Zandvliet

Danmark/Tyskland 2015

Längd: 1 tim. 41 min

Undersanden

Filmen, baserad på verkliga händelser, tar oss med till den danska kusten vid tiden precis efter andra världskriget. Utefter hela kusten har nazisterna grävt ner landminor.
Vi får följa en grupp på fjorton unga tyska krigsfångar som under uppsikt av den danske sergeanten Rasmussen får leta efter de dödliga vapnen. Rasmussen, med erfarenheter av nazisternas vidrigheter, är till en början hatiskt inställd till sina fångar.
Men allt eftersom tiden går tvingas han inse att allt kanske inte är så svart eller vitt som man föreställt sig.
Filmens tema om det onda och det goda och hur man utvecklas till en bra människa är ständigt aktuellt och värt att fundera över.

Den andra mamman

15 november 2018

Regi: Anna Muylaert

Brasilien 2015

Längd: 1 tim 54 min.

Den andra mamman

 

En simbassäng är den symboliska gräns som måste korsas i det här brasilianska klassdramat. Husan Val har sedan decennier arbetat för tv-kändisen Bárbara och hennes make, den före detta konstnären Carlos som sover mest hela dagarna. Hon har uppfostrat deras bortskämde haschrökande tonårsson Fabinho, som är hennes ögonsten. En dag anländer Vals egen dotter från provinserna. Hon är smart och ambitiös och ska studera till arkitekt. Helt respektlös inför överklassens seder och bruk ställer hon nu till problem när hon ska bo över en tid med mamman i lyxvillan. Val har nämligen helt klart för sig var gränserna går och vet sin plats. ”Tänk inte tanken att sätta ner fötterna i simbassängen”, säger hon till dottern.

Filmen blev en jättesuccé i Brasilien och har vunnit ett antal priser som mest populära film.

© 2018 Ekerö Filmstudio
Back to Top