5 april 2018

Regi: Francois Ozon

Tyskland-Franrike 2016

Längd: 1 tim 53 min.

6 Frantz

 

Den berömde tyske regissören Ernst Lubitsch gjorde 1932 en fil med pacifistisk tema, Broken Lullaby. Den filmen måste ha gjort ett outplånligt intryck på den franske regissören Francois Ozon, som tagit historien till sig och nu berättar den på nytt. Handlingen tilldrar sig i den tyska staden Quedlingburg efter första världskrigets slut. Tyskarnas förluster och förödmjukelsen vid freden gör franskhatet påtagligt. Anna förlorade sin fästman i kriget och bor nu hos hans föräldrar. Hon går så gott som dagligen till graven och möter där en fransman som visar sig ha varit vän till hennes fästman.

Detta är upptakten till ett romantiskt drama som sticker hål på den uppblåsta nationalismen och krigshetsen i först Tyskland och senare Frankrike. De nationalistiska strömningarna som Ozon hämtat från Lubitsch gör berättelsen högaktuell även idag. Filmen ställer också frågan hur mycket vi egentligen vet om våra medmänniskor och om hur svårt det kan vara att veta vad som är lögn och vad som är sanning.

Man har kallat den en av Ozons bästa filmer med ett vidunderligt vackert foto i svartvitt. Fotografen fick det franska filmpriset César för sitt fotoarbete.

 

© 2018 Ekerö Filmstudio
Back to Top